Maria S. Kjarval
Maria S. Kjarval
er født og opvokset i Island. Uddannet tekstilkunsthåndværker fra Skolen for Brugskunst1972-76 med afsluttende eksamen fra Kolding Kunsthåndværkerskole 1979-81, hvor hun arbejdede med det billedlige udtryk i tekstiler og tegning som speciale.
Efter afgangen fik hun sit eget atelier, hvor hun arbejdede med oliemaleri, grafisk tegning og illustration for dagblade og ugeblade. Hun har i en periode været gæstelærer på Skolen for Kunst og Kunsthåndværk i Reykjavik, Island, hvor hun underviste i tegning, frie teknikker og vævning. Desuden har hun været tilknyttet Biologisk Samling og Zoologisk Museum som tegner af illustrationsmateriale til for skolebøger. Endvidere har hun arbejdet på Kunstakademiet som assistent på Malerskolen. Hun har en lang række udstillinger bag sig, bl.a. var hun med på Den Fries Efterårsudstilling allerede i 1976 og med på Charlottenborgs Forårsudstilling. Hun har deltaget med flere værker i Danske Kulturdage i Ukraine og Riga i Estland. Derudover har hun udstillet på en lang række gallerier. I 1991 til 1992 blev hun tildelt værksted i Kunstnerhuset af Kulturelt Samråd i Frederiksværk.
For øjeblikket er hun i gang med at indrette eget værksted, i hendes nye ejendom i Nørregade i Frederiksværk, hvor planen er, på længere sigt, også at åbne galleri. Maria fortæller:
“I gennem årene er det blevet til mange forskellige måder at arbejde med billederne på, og ligeså har jeg forsøgt mig med at hente inspiration i forskellige miljøer. Jeg er meget optaget af de klassiske metoder som fx akvareller og tusch, men efterhånden er det blevet udfordringerne med oliemalerierne, der tiltaler mig mest. For mig er håndværket vigtigt. Jeg har brugt meget tid på at læse om arbejdsmetoder og på at finde de bedste materialer, så jeg derigennem kan tilgodese mine ønsker om at give billederne et stærkt og dramatisk udtryk. Motivmæssigt ender det altid med at blive min barndoms landskaber, der løber af med sejren. De fylder mest i min forestillingsverden. Den islandske natur er fantastisk og storslået og på en gang stemningsfyldt og dramatisk, og så er der et væld af karakterfulde landskaber at beskrive på lærred. Mit store ønske med mine billeder er, at de skal tale for sig selv. Efter min mening kan billeder ikke tolkes med ord. Billedlig fortælling har ikke noget med det skrevne ord at gøre. Det er blot en anden måde at udtrykke sig på.”